Vad har hänt med mitt land, Sverige?

Idag på väg hem på tunnelbanan satt fyra killar bakom mig. Jag såg inte riktigt hur gamla de var, eftersom de var först när de började prata som jag uppmärksammade dem. Det var liksom omöjligt att inte göra det. Fyra killar i ungefärliga tjugofemårsåldern, vars ord har fastnat inom mig. De där orden som gjorde mig så otroligt frustrerad och ledsen. Och jag skämdes. Jag skäms. En del av mig skäms hela tiden.  
 
En man ställer sig i vår vagn. Han har ett dragspel och börjar spela. Killarna blir störda, ropar till mannen att "om du får fem kronor, kan du gå till en annan vagn och spela?". Han förstår inte, kan inte språket, så han spelar. Och han är duktig. Killarna snackar. Högt. Jag tittar på mannen med dragspelet, ler mot honom och vänder bort blicken. Vill liksom visa för honom, mig själv och andra i vagnen att jag inte är som de där killarna. Så känner jag ofta. Överväger efter ett tag att vända mig om, säga "Ursäkta mig, med kan inte ni bara hålla käften?", gå därifrån, hoppa på nästa tåg. Vill inte lyssna på deras främlingsfientliga prat, hur de gör narr av mannen med dragspelet, hur han väl i alla fall hade kunnat ha en elgitarr och spelat lite häftiga låtar? Men det gör jag inte. Jag säger ingenting, gör ingenting. För jag vet inte vad jag skulle säga till fyra främlingsfientliga killar på tunnelbanan, som har andra mänskliga värderingar jämfört med mig, när verkligheten säger att det är okej att vara öppet främlingsfientlig i dagens Sverige, vilket är vad ett främlingsfientligt parti i riksdagen, Sverigedemokraterna, symboliserar. 
 
När mannen har spelat klart och går förbi killarna med sin pappersmugg (som är lika tom när han stiger av som när han gick på) utbrister en av killarna "Nej, men nu får du väl för fan ta och ge dig! Försvinn härifrån!". Jag tänker att de är idioter. Hur kan de inte veta bättre? För så är det, tänker jag, de vet inte bättre. Och i det ögonblicket är det dem som jag tycket mest synd om. 
 
 
Läs Borzoo Tavakolis brev till Kent Ekeroth där han ställer sig frågan "Vad har hänt med mitt land, Sverige?". Läs

HEJ ONSDAG

 
 
Det är tordag och jag är för tillfället hemma i underbara lilla kransen. Känner mig lite extra glad idag. Sådär lite upprymd på något vis. Det gör inte så mycket att det är tenta om en vecka, för i helgen väntar trevligheter och plugget är ju för det mesta kul. Och Stockholm är så fint. Tror att jag börjar älska staden. Mår bättre här. Är gladare, mer bekymmerslös (förutom bostadssituationen som bekymmrar mig något galet, men det räknas inte, för det är ju konstant) och... fri. Ja, ungefär så. Puss!